tirsdag den 27. januar 2009

Litteraturens udvikling

En blog, er hvis man ser statisk på det envejskommunikation fra en teenager der ønsker at gøre sin dagbog offentlig, gøre afløb for sine tåbelige lommefilosofiske hverdagstanker og gøre sine personlige billeder fra selvbedrageriske ligegyldigheder til poetiske kunstværker - til resten af den uinteresserede verden. Sådan lyder kammertonen fra tid til anden spillet: Dette nye medier dræber eftersigende skrivekunsten i intetsigende forkortelser og ukyndigt websprog.

But let's face it, denne uforbeholdne konservativitet er et udtryk for dovenskab og ignorance. For internettet har formået af at ændre måden vi forholder os til musik og film på, og bare fordi det ikke er som i gamle dage hvor man skulle have sportstasker med for at bære 1 Gb musik af højeste kvalitetslyd behøver dette ikke være et tilbageskridt. Musikken har uviklet sig til at være et udtryk for større selektivisme, man klikker sig i højere grad ind på den musik man vil høre. Dette gør at meget ligegyldigt skrammel ender på internettet, men dette er blot et udtryk for mangfoldighed - der er også kommet meget talentfuldt musik ud som ellers ikke ville være signeret på pladeselvskaberne (Arctic Monkeys som bedste eksempel)

Dog har jeg svært ved at se hvor litteraturen har ændret sig i forhold til dette. Vi har ikke set litteraturen udnytte dette den frihed. Her ser jeg bloggen som en mulighed for at komme ud over disse hverdagstanker og rent faktisk skabe litteratur af høj kvalitet. Sproget af udviklet sig og det har måden at udgive medier også, og fordi at ens værker ikke ligger på et støvet arkiv i indre by behøver den ikke at være uværdig. Hvem er til at bestemme hvad god litteratur er? - Mit svar er på god litteratur må være noget der vedkommer mig.

Jeg ser internettet og bloggen som en mulighed for at udvikle litteraturen til et nyt stadie: For litteraturen er en kunst der ikke bør være statisk forbundet med svenske krimier i blødt papir, nej den bør være progressiv. Internettet giver en perfekt mulighed for at undgå den kulturelt dræbende private ejendomsret, da dette heldigvis ikke har nogen ejer endnu.

Jeg ser hverken mig selv som pioner eller holger danske for dansk litteratur, men jeg mener at man bør være åben for at både sag - og prosa bør kunne skabes på internettet. Men heraf mener jeg også at bloggen bliver nødt til at udvikle sig til noget mere kvalitativt end hjemmelavede"Vice-artikler". For at denne udvikling kan blive reel må man også tage bloggen på et højere stadie der kan modbevise overstående anklager imod blogmediet

Held og lykke til pionererne og litteraturen, for denne er ikke død (Ingen forstod Herman Bang fra starten).

3 kommentarer:

Rasmus Elm sagde ...

Der bliver solgt rigtig rigtig mange bøger efterhånden på nettet i pdf-filer. Det er den nye vej for forfattere som ikke lige passer til gyldendalsprofil.

Så synes jeg også, at de to seneste Harry Potter udgivelser er klare klare eksempler på, at litteraturen også udvikler sig på nettet.

Der lå masser af kopier af ISÆR HP 6 på nettet før den var udkommet - og dét er da en udvikling.

Så dit indlæg mangler indsigt i konkret litteratur-udgivelser på nettet.

Omkring dine tanker om bloggen, så ja. Det er en fin ting osv. Men litteratur er det jo ikke. Det er selvfølgelig en almuligting. MEN der hvor bloggen og den udvikling du søger og synes mangler inden for litteratur, der hvor den fungerer og er proggressiv er i Kina!

I lande, hvor man har ekstreme brud på ytringsfriheden og voldsomme censureringer, der er bloggen et vigtigt medie.

forfatter ½ sagde ...

Jeg er klar over at der findes nye måder at udgive litteratur på, den udgives også som sms og dette mener jeg er en klar progressiv mulighed. Jeg siger heller ikke at der ikke sker noget, men der bør ske mere - man har ikke den samme store kultur som med youtube, myspace, p2p-systemer. Hvis man har skal det være bloggen.

Og med bloggen skal der ikke kun ændres i måden udgiver noget, men også imåden man skriver noget. En mulighed for at udgiver en bog over flere år, hvor skønlitteraturen bliver aktuel. Se f.eks. hvor stor en succes Nynnes Dagbog var ved at kunne gøre sådan noget.

Rasmus Elm sagde ...

"En mulighed for at udgiver en bog over flere år, hvor skønlitteraturen bliver aktuel. Se f.eks. hvor stor en succes Nynnes Dagbog var ved at kunne gøre sådan noget."

- altså så du tænker på at man skulle udgive bøger, hvor man udgav et kapitel ad gange på sin blog?